When the owners purchased this 2001 home, they knew it would eventually be the perfect fit for them, but it required a much-needed whole-house renovation to get there. A recent addition added a guest bedroom, which would help to accommodate frequent visits from their adult children and older parents, but otherwise, the home hadn’t been suitably updated over the years. They felt it lacked the modern sensibilities and conveniences that would truly make this house their home.

With an emphasis on creating social spaces that would be inviting for both family and guests, BOWA assembled and directed the perfect team for the project. The uninspired paneling in the kitchen, drab flooring, and dated baseboards gave way to a blend of oak, glass, and earth metals to bring a warm, calming touch of nature to each of the updated rooms.  

To improve cohesiveness for gatherings, walls were removed to create open sightlines throughout the main level.  In the kitchen, a wall to a rear hallway was removed to create an airy gourmet space featuring a marble waterfall countertop with island seating and beautiful copper fixtures. The entry hallway was also widened to create a more gracious welcome and open feel. Black-framed windows and walls of sliding glass-doors bring the outdoors in.

On the second floor, adjacent spaces were claimed to create a luxurious new owners’ suite.  The expanded primary bath now features a glass-enclosed double steam shower, sculptural soaking tub and two spacious vanities. An amazing two-story closet was created by extending into the attic and adding a modern spiral staircase leading to the new storage loft above. A neighboring bedroom became a second closet in the suite. 

The basement retained much of the original floor plan but repurposed several spaces to suit their interests. A large closet beneath the stairs in the recreation room was transformed into a warmly lit, glass-walled wine room, while a storage and mechanical area became a golf simulator room. A hidden door embedded into a beautiful white oak slat wall leads to a home theater.  The pillars remained for structural integrity but were swapped with wood that match the rest of the updated interior. 

This new design maximizes the areas the homeowners knew they would use and appreciate and cut back on the redundancies and dated spaces they knew they wouldn’t. The homeowner always dreamed of providing his family with a home worth living in, and with the help of BOWA and our partners, this aspiration became a welcome reality.

Tim Burch is a Vice President and Owner of BOWA, an award-winning design and construction firm specializing in renovations ranging from owners’ suites and kitchens to whole-house remodels and equestrian facilities. For more information, visit bowa.com or call 540-687-6771.  

Previous articleFoxcroft School Student Receives All-State Tennis Honor
Next articleSteve’s Picks for 2021 – In Unison
Tim Burch is Vice President of BOWA, an award-winning design build firm specializing in luxury renovations ranging from master suites and kitchens to whole-house remodels. A Northern Virginia native, Tim focuses on clients in the Loudoun and Fauquier County areas providing them with his 25 years of expertise in the design build construction industry. He is a third generation builder, certified remodeler, and instructor. Prior to joining BOWA, he was the Lead Project Manager of Construction for the Emmy Award winning construction reality television show, Extreme Makeover Home Edition on ABC Television. For more information on Tim and the BOWA team, visit www.bowa.com, or call 703-734-9050. Have a question for Tim that you’d like to see covered in Middleburg Eccentric? Email him at AskBOWA@bowa.com.